keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Korkean tilan valaistus

Tämän päivän arkkitehtuuri suosii hyvin paljon erittäin korkeita olohuoneita ja myös erittäin suuria ja korkeita ikkunoita, mikä tuo haastetta valaistussuunnitteluun. Muita haasteita olohuoneen valaistusta suunnitellessa on se, että siellä tapahtuu niin monenelaisia toimintoja; seurustelu, lukeminen, tunnelmointi jne.

Meidän olohuone on korkea, korkeutta on 5,5m.Se on yhtenäistä tilaa yläkerran aulan kanssa. Korkean olohuoneen valaistuksen olemme ratkaisseet seuraavasti:

Olohuoneessa on kaksi kattovalaisinta, joissa on pitkä ripustusnaru, jotta valaisimet  saadaan laskettua sopivalle korkeudelle. Jos valaisimet laitetaan liian ylös korkeassa tilassa, se antaa vaikutelman, että tila on vieläkin korkeampi.  Nämä kattovalaisimet toimivat hyvänä yleisvalona.
Kattoon upotettuja halogeeneja ei ole järkevää laittaa korkeaan tilaan, koska ne eivät valaise tarpeeksi niin ylhäällä ollessa. Epäsuoraa valaistusta ei ole myöskään tarpeellista käyttää korkeassa tilassa, sillä korkeassa tilassa ei ole tarkoitus enää korottaa tilaa valaistuksen avulla.

 
Lisäksi tilassa on neljä seinävalaisinta. Kaksi valaisinta on korkeiden ikkuinoiden yläpuolella, kattovalaisimiin verrattua hieman niiden yläpuolella ja kaksi sivuseinillä, kattovalaisimiin verrattuan hieman niiden alapuolella.

Seinävalaisimiksi valitsimme sellaiset, joissa valo heijastuu valonlähteen molemmille sivuille. Valaisimen sivuilla olevat maitolasit vielä hajottavat valoa. Näin valo on pehmeä ja hajaantuu laajalle.Nämä seinävalaisimet toimivat kattovalaisimien rinnalla yleisvalona tai yksinään tunnelmavaloina.
Usein nähdään seinävalaisimia, joissa valo heijastetaaan alhaalta ylöspäin. Näin asetetut seinävalaisimet korostavat usein seinäpinnan epätasaisuutta.

 
Olohuoneen lipaston päällä on vielä pöytävalaisin, tunnelmavalaisin. Tilaan on vielä jalkavalaisin hankintalistalla.Olohuoneemme on yhtenäistä tilaa keittiön ja vieraseteisen kanssa, joten näiden tilojen valaistusta voi myös hyödyntää olohuoneessa.Näiden tilojen valaistuksesta myöhemmin.
 Yläkerran aulan kattovalaisimet näkyvät myös alakertaan, joten ne on hyvä olla yhtenäiset olohuoneen valaisimien ja sisustuksen kanssa.
6 kommenttia:

 1. Hei! Mistä nämä valaisimet (sekä seinä- että katto) on hankittu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinävalaisimet on ostettu bauhausista, Dawn- nimiset. Kattokruunut on hankittu kodin 1:ltä, niiden nimeä en muista

   Poista
 2. Tänään näinkin K-Raudassa näitä samoja/ samantyylisiä seinävalaisimia :) Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! :)

  VastaaPoista
 3. Löysin vasta blogisi ja silmään osui aivan samankaltainen tila kuin meillä. Valaistus on tuntunut todella vaikealta toteuttaa hyvin. Täältä sain paljon hyviä vinkkejä, kiitos!!

  -J-

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, kiitos! Tuskailen 5 m korkean olohuoneen valaisu/ sähkösuunnitteluasioissa ja onneksi satuin juuri tänään löytämään blogisi!! Mahtavaa!

  VastaaPoista

Kiitos kun jätit jäljen käynnistäsi. Kommentti ilahduttaa aina.